Deze zomer vieren we ons 5-jarig bestaan! De route loopt weer door Dokkum, Raard en Boarnwert. Dus hou deze website en onze socials goed in de gaten want het beloofd weer een bijzondere editie te worden! Tipje van de sluier: een recordpoging potjes maken!
De plattegrond en het programma volgen nog: in het weekend zelf is deze ook op papier op te halen bij de Bonifatiuskapel, het Museum Dokkum en de 4 ateliers.
Ruim 80 keramische werken in het park van de Bonifatiuskapel in Dokkum!
Wandel op je gemak door het park en geniet van de rust, het groen, de kapel en de keramiek.
De molen ligt op een hoek van de Bolwerken; je hebt hier een prachtig uitzicht over de Ee en Dokkum.
RECORDPOGING!!
Omdat we 5 jaar bestaan willen we een (on)officiele recordpoging doen van zoveel mogelijk potjes kleien van lokale klei. Alle potjes die op verschillende plekken op de bolwerken dit weekend gemaakt zijn (van lokale klei!) zullen hier verzameld worden tot een gezamenlijk gemaakt kunstwerk.
Iedereen kan meedoen!
Op zondagmiddag zal het recordaantal potjes op feestelijke wijze bekend gemaakt worden door de wethouder van Cultuur, Beheer en Milieu Hanneke Jouta.
Bij 4 ateliers kan je binnen kijken; 3 in Dokkum en 1 in Raard.
Atelier KleiTaal in Raard, Pottenbakkerij Grun, Adiantum Keramiek en Hidde Idzinga in Dokkum.
In een aantal ateliers is het dit weekend mogelijk om zelf een workshop te volgen. Ieder atelier heeft een eigen specialiteit. Opgave vooraf is wel nodig. Zie bij kopje Open Ateliers.
In het Middeleeuwse kerkje hoog op de terp is de premiere van een bijzondere keramische installatie van keramiste Wietske Hellinga van Adiantum Keramiek. Beelden, geluid en keramiek vallen hier samen in deze bijzondere ruimte, gelegen in het landschap zo dicht bij de wadden, zo dicht bij Dokkum.
De Groen is een centrum voor kunst, creativiteit en cultuur in Dokkum. In de lichte, ruime hal, voorheen een school, kan je struinen door de keramiek in de pop-up-shop.
Van verschillende keramisten is hier wat kleiner werk te koop voor kleinere prijzen. Leuk om cadeau te geven!
En in de tuin geeft Ellen Bakker dit jaar een demonstratie van het raku-stoken. Zij laat op een interactieve manier zien hoe je dat doet; veel actie, vuur en rook gegarandeerd!
Voor kinderen en volwassen die graag willen wroeten.
Je kan hier verschillende soorten klei voelen.
De tuin is gelegen aan de achterkant van het museum. De tuin is al eeuwen uit. Je gaat er door een poort naar binnen. En als je omhoog kijkt zie je een prachtige gevelsteen gewijd aan de Admiraliteit van Friesland en Groningen uit 1618!
1. Patty Ament, Zweeloo
Als ik om mij heen kijk, zie ik steeds meer veranderingen in de natuur. Kunnen we het tij nog keren? Wat laten we na en hoe overleven we zelf?
www.keramiekpattyament.nl
2. Ellen Bakker
tekst volgt.
kleibrein.nl
3. Annita Swaerts, Ten Boer
tekst volgt
annitaswaerts.nl
4. Truus van Dalsum, Hemrik
Het werk kenmerkt zich door expressief kleurgebruik en zelfontwikkelde glazuurtechnieken, waardoor een eigenzinnig beeld ontstaat die de kimono’s levendig maakt.
www.truusvandalsem.nl
5. Janne Hamstra, Dokkum
Het draaien blijft mijn grote passie.
Ik pas de Japanse inktkunst Sumi-e toe op keramiek. Een spannend proces om fragiele kleuren met stevig keramiek te combineren!
pottenbakkerijgrun.nl
6. Wietske Hellinga, Dokkum
Betekenisvolle keramiek wil ik maken, ontstaan uit een combinatie van liefde voor de natuur, de mens, de geschiedenis en mijn handen in de Klei.
adiantum-keramiek.com
7. Janet van Es, Havelte
tekst volgt
janetvanes.nl
8. Hidde Idzinga, Leeuwarden
Ik heb een eigen stijl ontwikkeld, geïnspireerd door de natuur. Vanuit mijn eigen atelier in Friesland creëer ik dagelijks nieuwe keramiek, als sierstuk en gebruiksvoorwerpen.
Idzinga.com
9. Leo Maarleveld, Ureterp
Dit laag gestookte aardewerk is mijn favoriet vooral door het werken met vuur. Voor de decoratie kan je alles gebruiken, b.v. zeewier.
leokeramiek.nl
10. Tjabel Klok, Opeinde
Raku- en Naked-Rakukeramiek. Nieuw is de saggar- of kapselstook. Het resultaat is niet voorspelbaar, maar is wel aan te sturen en even verrassend als de Raku-techniek.
tjabelklok.nl
11. Fransien van der Meer
tekst volgt
12. Roelie Scholing, Assen
In mijn werk maak ik veel gebruik van afdruktechnieken waarbij het unieke in alle vormen naar voren komt. De oneindige schoonheid van de natuur is een grote bron van inspiratie.
www.roeliescholing.nl
13. Adriana Nichting, Amersfoort
Adriana máákt haar hele leven al beelden. Meestal van klei, maar zij houdt ervan materialen te combineren. Daarnaast gebruikt zij vaak teksten.
adriananichting.nl
14. Irene van Breest Smallenburg
Grotere werken maak ik meestal van grove chamotte soms beschilderd met engobes. Kleiner werk worden meestal van porselein gemaakt. Soms werk ik ook met goudluster.
breestsmalbeeld.nl
15. Boukje Landsman
tekst volgt
16. Atelier Into.Spring- contemporary ceramics
tekst volgt
instagram: into.spring
17. Karel Sterk, Kollum
De sculpturen bouwt hij op uit rollen klei. De vormen ontstaan, hoofdzakelijk op gevoel, laagje voor laagje.
Vormcontrasten van hoekig en rond, scherp en zacht vormen voor hem een bron van inspiratie.
karelsterkkeramiek.nl
18. Dineke Taal
Het onderzoek naar houtas-glazuren en lokale klei maakt de uitkomst van mijn werk vaak spannend. Verder wissel ik het draaien af met het boetseren van kleine portretjes.
kleitaal.nl
19. Jet Twijnstra, Harlingen
Mijn werk bestaat uit objecten, handgevormd uit witbakkende grove klei. Het gaat in mijn werk om de vorm, de vloeiende lijnen, de schaduwen, de eenvoud.
jettwijnstra-keramiek.nl
20. Brenda Hardijk
De vrouw in beweging staat al vele jaren centraal, maar het spelen met andere vormen en thema’s, gecombineerd met andere materialen, geeft mij ook nieuwe vrijheden.
bambeeldend.nl
21.
Vier ateliers
werken samen op de route. Op de foto vlnr Hidde Idzinga, Dineke Taal, Janne Hamstra en Wietske Hellinga. Zij maken hun keramiek in hun eigen atelier, respectievelijk Atelier Hidde Idzinga, Atelier KleiTaal, Pottenbakkerij Grun en Adiantum Keramiek.
Hun ateliers zijn dit weekend ook geopend van 11-17 uur. Neem gerust een kijkje!
Beleef een workshop !
In een aantal ateliers kan je dit weekend een workshop volgen van 1,5 uur volgen. Het aanbod volgt nog op deze site en de socials.
Inschrijven
Opgave en betaling van deze workshops is vooraf nodig ivm de voorbereidingen. Je kan je tot uiterlijk een week voor het weekend van de route nog opgeven. De ruimte is beperkt, dus geef je snel op! Dat kan bij Mariska of Dineke (zie contact). Ook kan je bij hen terecht voor meer vragen.
Kosten per workshop per persoon: 35,- euro (exclusief bakken en eventueel versturen).
De KleiKunstEnRoute van 2025 is te volgen in Dokkum, Raard en Boarnwert op
zaterdag 26 juli en zondag 27 juli
van 11.00-17.00 uur.
Maak je er een weekendje-weg-van?
Dan zijn er hele mooie overnachtingsmogelijkheden op de route, vlakbij de kust of zelfs in het waddengebied dat op de werelderfgoedlijst van Unesco staat.
De KleiKunstEnRoute is een initiatief van Mariska Post (enthousiast cursiste en dol op keramiek) en Dineke Taal (keramiste met Atelier KleiTaal). In 2021 organiseerden zij midden in de corona-tijd hun eerste route, met het idee dat alles buiten in de openlucht te zien zou zijn. De route werd een groot succes; ruim 800 mensen bezochten de tentoongestelde keramiek, van ruim 20 keramisten uit het hele land en soms van daarbuiten. De daaropvolgende jaren zetten zij, met hulp van vele vrijwilligers, wederom geslaagde edities neer. Telkens zoeken zij de samenwerking met bewoners, studenten, musea, gemeente, molenaars en keramisten.
Want naast de tentoongestelde keramiek is er ook altijd nog wat extra's te beleven zoals bijvoorbeeld theater, een klei-beleeftuin of demonstraties van draaien.
De KleiKunstEnRoute loopt dit jaar door Dokkum en via Boarnwert naar Raard, of andersom natuurlijk! Prima te doen op de fiets, voor de iets-langere-afstand-wandelaar en ook met de auto zijn alle locaties te bereiken. Met zoveel mogelijk bewegwijzeringsbordjes maken we de route zichtbaar op straat.
Naast de grote keramiek-expositie in het park van de Bonifatiuskapel in Dokkum zijn er dus nog meer locaties waar iets met klei of keramiek te beleven is; in de tuin van het Museum Dokkum, bij molen Zeldenrust, in De Groen, in de Maria-kerk in Boarnwert en verschillende open keramiek-ateliers in Dokkum en Raard.
Nieuw Een (on)officiele recordpoging van zoveel mogelijk potjes maken van lokale klei!! De potjes gaan we, ook jij, vormen tot een gezamenlijk kunstwerk. De bekendmaking van het aantal en de onthulling van het kunstwerk is op zondagmiddag 27 juli rond 16.00 uur bij de molen Zeldenrust.
Afgezien van deelname aan de workshops, is alle toegang overal gratis.
De route is een boeiende mix van eigentijdse keramische kunstwerken en verrassingen met klei!
Op de route zijn diverse keramische kunstwerken van verschillende hedendaagse kunstenaars tentoongesteld.
Ja, de kunstwerken zijn te koop. Bezoekers kunnen contact opnemen met Mariska Post of Dineke Taal voor informatie over prijzen en aankoopmogelijkheden. Er liggen ook prijslijsten van de kunstwerken bij de expositie in het park van de Bonifatiuskapel in Dokkum.
Nee, er is geen catalogus beschikbaar. Op deze website staat wel zoveel mogelijk informatie over het tentoongestelde werk, en de websites van de kunstenaars staan vermeld.
Dankzij de Versnellingsagenda konden wij de route de eerste 3 jaar opstarten.
Zonder de keramisten geen KleiKunstEnRoute
Ook de inzet van alle vrijwilligers is onmisbaar voor de KleiKunst
EnRoute
Stichting Keramisten Noord-Nederland
Met dank aan Molen Zeldenrust en de Bonifatiuskapel.
Atelier Adiantum en Atelier Hidde Idzinga.
Zoek gerust contact voor als je vragen hebt over de route